ELSCOOTER

ELSCOOTER

 

Vilken elscooter ska man välja?
En elcykel är utrustad med en hjälpmotor och ett batteri. Vanligtvis sitter batteriet placerat under pakethållaren, på ramen eller inbyggd i ramen. Motorn är monterat på framhjulet, bakhjulet eller i vevlagret. Motorn får hjälpa till upp till en hastighet på 25 km/h, vill du cykla snabbare än så får du trampa själv. En av reglerna för att det ska klassas som en elcykel är att motorn endast får hjälpa till, därav namnet hjälpmotor. Det du däremot kan göra på de flesta elcyklar är att ställa in den hjälpande kraften via din cykeldator. När du använder dig av mycket kraft från motorn behöver du inte trampa lika hårt själv, dock blir räckvidden kortare. Om du använder lite kraft får du trampa hårt men du kommer desto längre. Om batteriet skulle ta slut under cykelturen kan du givetvis cykla vidare, men du får stå för allt trampande själv.
Bra att veta om elcyklar!
Den miljövänliga elcykeln har exploderat i popularitet de senaste åren och det med goda anledningar. Vem vill inte glida till jobbet på nolltid utan att behöva en dusch när man kommer fram? Det finns många anledningar till att köpa en elcykel, men de största fördelarna är att den passar alla cyklister oavsett fysisk förutsättning då det går att anpassa motorns kraft, och att elcykeln klassas som en traditionell cykel. Det sistnämnda innebär att den får framföras på cykelbanor och att ett körkort eller trafikförsäkring inte är nödvändiga.
Bra att veta om elcyklar För den som inte har hundra koll på vad de tekniska termerna har vi sammanställt några ord som är bra att kunna.
Ampere:
Beteckning [A]. En måttenhet på strömmen i en elektriskt krets.
Amperetimme:
Beteckning [Ah] Batteriets kapacitet. Ger en indikation över räckvidden av cykeln. Ju högre Amperetimme desto längre räckvidd.
Effekt:
Mäts i watt och anger den mängd energi som omvandlas per tidsenhet.
Spänning:
Mäts i Volt och definierar skillnaden i elektrisk potential.
Volt:
Beteckning [V]. En måttenhet på den elektriska spänningen.
Watt:
Beteckning [Wh]. En måttenhet av effekten. Anger hastigheten med vilket den elektriska strömmen förbrukas. Motsvarighet till hästkraft.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *